Betaal in termijnen vanaf €150. Geen extra kosten. 

Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?

Ben je nieuw in de wereld van wasbare luiers? En ben je op zoek naar meer informatie over hoeveel wasbare luiers je nodig hebt? Wat moet je aanschaffen om te starten? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

Wist je dat een baby gemiddeld 5.400 luiers gebruikt van newborn tot zindelijkheid? Dat zijn enorm veel luiers. Je kunt je voorstellen hoeveel afval dit is als je kiest voor wegwerpluiers. Maar er is een duurzaam alternatief! Wasbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zien er ook nog eens veel leuker uit, zijn super zacht voor de kwetsbare huid van je baby en je bespaart heel veel geld. Ook als je het wassen en wasmiddel meerekent.

Of je nu wegwerpluiers gebruikt of wasbaar. Het principe is hetzelfde, alleen met wasbaar gooi je de luiers niet in de prullenbak maar in de was. Als de luiers schoon en droog zijn dan kun je ze weer gebruiken voor een nieuwe verschoning. Als je wasbare luiers gebruikt moet je er rekening mee houden dat je voldoende schone en droge luiers hebt. Het is belangrijk dat je op tijd een wasje draait en rekening houdt met de droogtijd van de luiers.  

In de newborn fase gebruik je veel meer luiers. Als je kindje ouder wordt gaat er meer tijd tussen de verschoningen zitten en heb je dus minder luiers per dag nodig. Wij adviseren om in het begin wat vaker te wassen, zodat je niet alleen voor de eerste maanden meer luiers hoeft aan te schaffen.

Het kan zijn dat je kindje vaker of minder vaak een verschoning nodig heeft. Mijn ervaring is dat er ook periodes zijn dat je kindje meer of minder plast. Ieder kindje is anders en je gaat gaandeweg merken hoe vaak je kindje een schone luier nodig heeft. De beste richtlijn is om te kijken naar de luier. Is de luier helemaal nat en volledig verzadigd? Verschoon dan iets eerder of voeg meer absorptie toe door middel van een extra booster. We geven je hieronder een indicatie wat je ongeveer kunt verwachten.

Newborn (0-4 maanden)

Als je baby net geboren is ga je de meeste luiers verschonen! De eerste 4 maanden gaan er gemiddeld 10 luiers per dag doorheen. In ieder geval om de 3 uur, na of voor een voeding en als je baby gepoept heeft. De voorgevormde luier past al vanaf newborn. Je gebruikt dan de drukknopjes om hem in de kleinste stand te zetten. Tijdens de eerste maanden heb je waarschijnlijk met alleen de voorgevormde luier voldoende absorptie en heb je de meegeleverde booster nog niet nodig. Onze overbroekjes in maat s sluiten perfect aan bij pasgeboren baby’s. Deze hoef je niet iedere keer na een verschoning al in de was te doen. Wij adviseren om per dag twee overbroekjes om-en-om te gebruiken zodat je één broekje na het verschonen even kan uithangen tot de volgende verschoning (tenzij hij natuurlijk vies is geworden). Omdat je in de eerste periode veruit de meeste luiers gebruikt adviseren we om wat vaker te wassen zodat je altijd schone en droge luiers in huis hebt. Nooit meer naar de supermarkt dus om nieuwe luiers te kopen!

Baby (4-6 maanden)

In deze periode verschoon je gemiddeld 8 luiers per dag. Naar alle waarschijnlijkheid ga je in deze periode starten met boosters en inlegvellen in je voorgevormde luier.

Booster

De booster is de losse inlegger die wij gratis meeleveren bij aankoop van een voorgevormde luier. De booster is gemaakt van dezelfde zachte stof als de voorgevormde luier. De combinatie bamboe en biologisch katoen (GOTS gecertificeerd) zorgt ervoor dat het super zacht aanvoelt voor de kwetsbare huid van je baby en snel en veel opneemt. De booster kun je op verschillende manieren in de luier leggen. Zo plassen jongens vaak meer aan de voorkant en meisjes aan de achterkant. Vouw de booster dubbel op de plaats waar je de meeste opnamecapaciteit nodig hebt.

Inlegvellen

Het Voedingscentrum adviseert om tussen de 4-6 maanden te beginnen met oefenhapjes. Als je gaat beginnen met de eerste hapjes ga je merken dat de ontlasting van je kindje vaster wordt. Je kunt dan een inlegvel gebruiken die de ontlasting opvangt zodat je die makkelijk weg kunt gooien. Géén vieze poep dus in je wasmachine!

Baby vanaf 6 maanden

Vanaf ongeveer 6 maanden merk je dat je minder vaak hoeft te verschonen. Gemiddeld heb je 6 luiers per dag nodig. Als je al 6 maanden wasbare luiers gebruikt dan ben je tegen deze tijd al een wasbare luier pro! Ben je onderweg en vergeten om een luier in je luiertas mee te nemen? Je raakt niet in paniek en draait zo een nieuwe luier in elkaar met een hydrofiele doek, theedoek of iets anders wat absorbeert.

Dreumes 1 – 2,5 jaar

Vanaf 1 jaar heb je vaak nog maar 5 luiers per dag nodig. Soms plast je kindje rond een bepaalde tijd meer. Als je kindje bijvoorbeeld in de ochtend meer absorptie nodig heeft dan gebruik je rond die periode een extra booster om de opnamecapaciteit van de luier te vergroten.

De stap naar zindelijkheid

Als je kindje zelfstandig kan zitten dan is het aan te raden om ontspannen het potje te gaan introduceren. Grote kans dat je kindje de behoefte op het potje doet in plaats van in de luier. Zo wordt de stap naar zindelijkheid heel klein en ga je zien dat je de luiers waarschijnlijk niet lang meer nodig hebt. En ik weet zeker, je gaat die schattige wasbare luier billetjes nog missen!

In onze shop kun je een mooi pakket samenstellen. Vind je het lastig om zelf uit te zoeken wat je precies nodig hebt als je gaat starten? Kies voor één van onze voordeelpakketten en geniet gelijk van een leuke korting! Met ons complete pakket wasbare luiers heb je alles in huis om alle dagen van de week wasbaar te luieren. Wat zit er in dit pakket?

Wil je graag advies inwinnen of hulp bij het samenstellen van een pakket? Stuur ons een berichtje, wij staan klaar om je te helpen.

Gratis verzending vanaf €150
Binnen 2 werkdagen in huis!
Betaal zoals jij wilt: direct of gespreid (vanaf €150)
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Populair: proefpakket | Dagpakket | Startpakket | Compleet pakket