Betaal in termijnen vanaf €150. Geen extra kosten. 

Waarom wasbare luiers?

Je vraagt je af, waarom zou ik starten met wasbare luiers? Er is eigenlijk maar 1 antwoord, waarom zou je het niet doen? Maar dan ben je nog niet geholpen. Want waarschijnlijk weet je gewoon niet zo goed waar je moet beginnen. Je zoekt naar een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers. Maar je hoort ook mensen zeggen: nee joh, dat ga je toch niet doen? Dat is zó vies! Dan krijg je allemaal poep in je wasmachine. Het is heel veel werk hoor!

Ik heb het ook voorbij horen komen, maar kwam er al snel achter dat de mensen die dat het hardst roepen, het zelf nog nooit geprobeerd hebben. En eigenlijk ook geen idee hebben wat een moderne uitwasbare luier is, hoe het werkt en hoe super schattig ze eruit zien.

Vandaag gaan we het hebben over de vele voordelen die wasbare luiers met zich meebrengen. Het is echt het overwegen waard!

  1. Wasbare luiers zijn vriendelijker voor het milieu
  2. Als je wasbare luiers gebruikt voorkom je heel veel afval
  3. Je stoot minder CO2 uit als je kiest voor wasbare luiers
  4. Je bespaart heel veel geld als je het vergelijkt met het gebruikt van wegwerpluiers
  5. De luiers zijn gemaakt van duurzame, zachte materialen
  6. Spuitluiers zijn verleden tijd bij het gebruik van uitwasbare luiers
  7. Je kindje is eerder zindelijk in “wasbaar”
  8. Doei stinkluiers!
  9. Steeds meer ouders kiezen voor herbruikbare luiers

1. Wasbare luiers zijn vriendelijker voor het milieu

Ongeveer 5% tot 8% van al het huishoudelijk afval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Er zijn zelfs gemeentes die over dit landelijk gemiddelde heen gaan. Baby’s hebben heel veel luiers nodig de eerste 2-4 jaar van hun leven. Omdat heel veel ouders gebruik maken van wegwerpluiers eindigen de meeste luiers op de stortplaats. Maar er is een duurzaam alternatief, de wasbare variant! Onderzoek toont aan dat wasbare luiers 64% – 82% minder impact hebben op het milieu. Bij milieuvriendelijk wasgedrag hebben wasbare luiers vanaf drie maanden een lagere klimaatimpact dan eenmalige luiers die gerecycled worden.

2. Als je wasbare luiers gebruikt voorkom je heel veel afval

Omgerekend is die 5% tot 8% van het huishoudelijk afval waar we net over hadden, 200 miljoen kilo luierafval per jaar. Vanaf de geboorte tot aan zindelijkheid draagt een kindje namelijk meer dan 5.400 luiers. Dit is ongeveer 300 kilo aan luierafval per jaar, 25 kilo per maand. Per kindje! Niet normaal, toch? Om fulltime Pina-Luiers te gebruiken heb je maar 25 voorgevormde luiers nodig en 8 overbroekjes per maat. En daar komt bij dat je je luierset ook nog een keer (en vaker) kan gebruiken voor het broertje, zusje, neefje of nichtje dat misschien nog gaat komen.

3. Je stoot minder CO2 uit als je kiest voor wasbare luiers

Als je gedurende de hele luierperiode wasbare luiers gebruikt, heb je 1,5 (met droger) tot 2,5 keer (zonder droger) minder CO2-uitstoot. Ook als je het wassen, wasmiddel en het eventuele gebruik van een droger meetelt zijn wasbare luiers het beste voor het milieu. De productie en afvalverwerking van wegwerpluiers leiden tot een hogere CO2-uitstoot dan die van wasbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om wasbare luiers schoon en droog te krijgen.  

4. Je bespaart heel veel geld als je het vergelijkt met het gebruik van wegwerpluiers

Het gebruiken van wasbare luiers scheelt gemiddeld €500 als je uitgaat van 1 kindje in een wasbare luier pakket. Daar komt bij dat je bij Pina-Luiers gelijk profiteert van je investering als je kiest voor betalen in termijnen. Deze optie is bij ons beschikbaar in de check-out vanaf een aankoopbedrag van €150. Je bepaald wat je maandelijks kunt missen en in hoeveel maanden je het pakket wilt betalen. Zonder extra kosten. Al vanaf €21 per maand heb je een compleet wasbare luier pakket. Met deze optie betaal je minder dan je gemiddeld kwijt bent aan wegwerpluiers, voor een kortere periode.

5. De luiers zijn gemaakt van duurzame, zachte materialen

De producten van Pina-Luiers zijn gemaakt van GOTS gecertificeerd materiaal. De voorgevormde luier van Pina-Luiers bestaat uit 70% bamboe en 30% biologisch katoen. De overbroekjes en de wetbag bestaan uit 100% PUL (Polyurethaan gelamineerde stof). De luiers zijn ademend en door de speciale weving blijven de luiers lekker zacht. De bamboe inlegvellen die je gebruikt om de ontlasting op te vangen zijn gemaakt van 100% bamboe en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Hormoonverstoorders en luieruitslag zijn verleden tijd als je kiest voor wasbaar!

6. Spuitluiers zijn verleden tijd bij het gebruik van uitwasbare luiers

Echt waar, wij hebben ze alleen gehad toen we plastic wegwerpluiers gebruikten tijdens vakanties waar we niet konden wassen. Omdat wasbare luiers goed aansluiten heb je zelden tot nooit poepexplosies buiten de luier. Toch een mooie meevaller!

7. Je kindje is eerder zindelijk in “wasbaar”

Echt wetenschappelijk is het niet bewezen maar er wordt gezegd dat kindjes in wasbare luiers sneller zindelijk zijn. Je hoort vaak dat ze 0,5 – 1 jaar eerder uit de luiers zijn. Dit komt doordat kindjes in “wasbaar” veel meer in contact staan met hun lijf. Ze voelen wat ze doen en kunnen hierdoor ook sneller aangeven als ze iets moeten doen op het potje of de wc. Het is niet alleen handig als je geen luiers meer hoeft te verschonen, zindelijke kindjes zijn natuurlijk het allerbeste voor het milieu. Het kan toeval zijn, maar onze zoon was vanaf 2 jaar overdag zindelijk. Door de wasbare luier was hij zich al heel snel bewust van zijn poep- en plasgedrag. Eigenlijk heel jammer, want mama mist zijn wasbare luierkontje!

8. Doei stinkluiers!

Ja, je leest het goed. Met wasbare luiers heb je geen last meer van enorme stinkluiers. Vaak denken mensen bij wasbare luiers aan onhygiënische praktijken en stinkende luiers. Niets is minder waar. De voorgevormde luier bestaat namelijk uit natuurlijk materiaal zonder enige toevoegingen. Hierdoor komt er geen chemische lucht vrij wanneer je kindje geplast of gepoept heeft.

9. Steeds meer ouders kiezen voor herbruikbare luiers

1 op de 5 ouders in Nederland gebruiken anno nu wasbare luiers. Het is dus inmiddels helemaal niet meer zo ongebruikelijk om voor deze duurzame luier te kiezen. Want zeg nou zelf, als je bovenstaande voordelen leest dan is het toch bijna een no brainer om het toch eens te proberen?

Ben jij al een wasbare luier gebruiker en heb je nog meer voordelen ontdekt? Laat het ons en (toekomstige) luierverschoners die op zoek zijn naar meer informatie weten in de comments. 👇

Note: de berekeningen en cijfers die genoemd worden in dit artikel komen uit onderzoeken van Milieu Centraal en Rijkswaterstaat.

Shop

Proefpakket

Startpakket

Blije baby met wasbare luier

Compleet pakket

1 reply on “Waarom wasbare luiers?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *