Betaal in termijnen vanaf €150. Geen extra kosten. 

Duurzaam ouderschap ontdekken: Marco’s ervaring met wasbare luiers

Vandaag willen we het inspirerende verhaal van Marco delen, een trotse vader die zijn ervaring met wasbare luiers met ons heeft gedeeld. Dit is meer dan alleen een verhaal over luiers – het is een verhaal over bewustwording en groei in duurzaam ouderschap. Marco vertelt vanuit een vader perspectief over zijn ervaring met wasbare luiers. Hij neemt jullie mee vanaf het moment dat hij en zijn vriendin zijn gestart met wasbare luiers.

Toen mijn vriendin en ik voor het eerst ouders werden en onze zoon Daan ter wereld kwam, was ik zo mega trots en stond ons leven op zijn kop. Als een kersverse vader zonder enige ervaring met luiers had ik er helemaal niet over nagedacht over welk type luiers we zouden gaan gebruiken. Sterker nog, het is nooit in mij opgekomen dat we daar een keuze in hadden. Mijn vriendin kwam met het idee om de weg van de wasbare luiers in te slaan. Zij had er iets over gelezen en wilde dat graag. Ik had er niet echt een idee bij en vond het in alle eerlijkheid wel een beetje een raar en vies idee. Dat het veel geld bespaard heeft mij in het begin over de streep getrokken om erin mee te gaan.

Starten met wasbare luiers

We hebben de eerste periode van Daan zijn leven wegwerpluiers gebruikt en zijn begonnen met een proefpakket met een paar luiers om te proberen. In het begin voelde het gebruik van wasbare luiers voor ons beide als een sprong in het diepe. We wisten niet zo goed waar we moesten beginnen. Mijn vriendin nam het voortouw en heeft alles uitgezocht. Welke luiers, hoeveel hebben we nodig, hoevaak moet je verschonen, hoe werkt het wassen? En zo begon ons avontuur met wasbare luiers.

De strategie was: eerst proberen we het met een paar luiers en als het zou bevallen dan zouden we het startpakket aanvullen met voldoende luiers om fulltime voor wasbare luiers te gaan. Mijn vriendin wilde graag wasbaar luieren met een tweedelig systeem. We hebben voor Pina-Luiers gekozen omdat we dan niet gelijk een grote investering hoefde te doen als we een groot pakket wilde gaan aanschaffen. Wij hebben ervoor gekozen om te betalen in termijnen. Voor ons interessant omdat we dan een klein bedrag per maand kwijt zijn, minder dan als we iedere week wegwerpluiers moesten kopen.

Tijdens het verlof van mijn vriendin had ze de tijd om overdag te ontdekken hoe het werkt en al snel zag ik dat ze enthousiast werd. Zij heeft me uitgelegd hoe je het makkelijkst de luiers kunt verschonen en de vieze luiers gingen gewoon in de was-emmer. Voor mij dus eigenlijk weinig verschil met wegwerpluiers. Mijn vriendin deed de luierwas en zorgde ervoor dat ze weer schoon klaar lagen om opnieuw te gebruiken. Een luxe, ik weet het!

Een nieuwe routine vinden en de voordelen ontdekken

Het was even wennen dat je 2 handelingen moet doen om de luier aan te krijgen. Eerst de luier en dan nog het overbroekje. Maar na een aantal weekjes oefenen was dat voor ons “normaal”. We hebben al vrij snel een pakket luiers erbij gekocht zodat we fulltime wasbare luiers konden gebruiken. Heel soms gebruiken we wegwerpluiers. Dat is dan omdat die minder ruimte innemen tijdens een weekendje weg bijvoorbeeld maar ongeveer 95% van de tijd gebruiken we gewoon wasbaar. Je wordt er heel handig in en als je onderweg bent dan doe je de vieze luier gewoon in de wetbag en die gooi je bij de luierwas als je thuiskomt.

Wat me meteen opviel, was het gebrek aan “spuitluiers” waar ik vaak over had gehoord van vrienden. Deze onverwachte verrassing maakt het dagelijks verschonen van luiers veel minder rommelig dan ik had verwacht. Wij maken ons dan ook geen zorgen meer over onverwachte lekkages.

Een ander voordeel van wasbare luiers vind ik dat ze de nare geurtjes veel beter onder controle houden dan wegwerpluiers. Bij wegwerpluiers ruik je zo sterk de chemische geur vrijkomen als de luier vol zit. Daar heb je bij Pina-Luiers helemaal geen last van. Ik denk ook door het gebruik van de ademende en natuurlijke materialen.

En het meest opmerkelijke aan onze overstap naar wasbare luiers is dat Daan nu al bijna zindelijk is voor nummer 2. Dit doet hij bijna altijd op het potje. Dankzij het gebruik van wasbare luiers kan hij een duidelijke connectie maken tussen viezigheid en natheid, wat een heel belangrijk onderdeel is van het zindelijkheidsproces. Als dit zo doorgaat hopen we dat we veel sneller dan verwacht afscheid kunnen gaan nemen van de luiers.

De impact van onze keuze voor luiers

Ik ben me er steeds meer bewust van geworden wat de impact van onze keuze voor wasbare luiers is op het milieu. Het is meer dan alleen een praktische beslissing om geld te besparen; het werd een manier om mijn verantwoordelijkheid als vader en als bewuste consument te nemen. Ik voel me er heel goed bij, wetende dat mijn keuze voor wasbare luiers een positieve invloed heeft op de toekomst van mijn kind en de wereld waarin hij opgroeit. Ik hoop door mijn verhaal te doen dat meer ouders wasbare luiers in overweging gaan nemen.

Onze keuze voor wasbare luiers heeft mijn perspectief op mijn rol als vader en mijn impact op de wereld om me heen veranderd. Duurzaamheid en ouderschap kunnen zeker samen gaan om een positieve toekomst te creëren. Want kleine keuzes en een paar aanpassingen in je dagelijkse gedrag kunnen grote gevolgen hebben. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat mijn ervaring met wasbare luiers alleen maar positief is. Alle vooroordelen die ik had die kunnen in de prullenbak, euh was!  

Wil je net als Marco ook wasbare luiers proberen?

Wil je ook starten met wasbare luiers om een positieve impact te maken? Je kunt eerst onze luiers proberen of direct een compleet pakket kopen in onze online shop. Bekijk al onze voordeelpakketten en profiteer gelijk van een leuke korting die soms oploopt tot meer dan 10%.